Strona głównaPoradnik10 zasad bezpieczeństwa podczas epidemii koronawirusa według GIS

10 zasad bezpieczeństwa podczas epidemii koronawirusa. Zalecenia GIS

10 zasad bezpieczeństwa podczas epidemii koronawirusa według GIS

Obecnie nic nie jest w stanie zapewnić stuprocentowego bezpieczeństwa przed zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2, dlatego do momentu wynalezienia skutecznej szczepionki należy przestrzegać zasad, które pozwolą zminimalizować ryzyko zakażenia. Główny Inspektorat Sanitarny opracował 10 zasad bezpiecznego zachowania podczas epidemii koronawirusa. Warto je stosować każdego dnia.

Jak przenosi się koronawirus?

Koronawirus SARS-CoV-2 przenoszony jest drogą kropelkową. Może bytować również na przedmiotach i powierzchniach, zanieczyszczonychpłynami ustrojowymi zarażonego, takich jak wydzielina z nosa i gardła, plwocina, łzy, krew.

Jeśli osoba zdrowa będzie miała kontakt z zakażonym lub przedmiotami, których używał, istnieje duże prawdopodobieństwo, że także się zakazi. Średni okres inkubacji choroby wywoływanej przez nowego koronawirusa, zwanej COVID-19, wynosi średnio 5 dni, ale może sięgać od 1 do 14 dni.

Jednak często choroba przebiega bezobjawowo lub skąpoobjawowo np. bez gorączki, kaszlu czy duszności. Dlatego też Główny Inspektorat Sanitarny stworzył 10 zasad bezpiecznego zachowania podczas epidemii koronawirusa, które mają zminimalizować ryzyko zakażenia.

To podstawowe zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać w czasie epidemii, choć trzeba pamiętać, że nie gwarantują one nikomu stuprocentowej ochrony przed SARS-CoV-2.

10 podstawowych zasad bezpieczeństwa według GIS

Poniżej znajduje się 10 podstawowych zasad bezpieczeństwa zalecanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.

1. Częste mycie rąk

Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na ręce, dlatego częste ich mycie zmniejsza ryzyko zakażenia. Podstawą bezpieczeństwa jest regularne mycie rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości, dezynfekowanie płynami lub żelami na bazie alkoholu (alkohol musi być co najmniej 60%).

2. Powitanie bez uścisków i podawania dłoni

W czasie epidemii trzeba powstrzymać się od uścisków, całowania i podawania dłoni na powitanie. Dzięki temu maleje ryzyko przeniesienia wirusa z dłoni, które codziennie dotykają wielu powierzchnipotencjalnie zanieczyszczonych wirusem.

3. Płacenie kartą płatniczą, zamiast gotówki

Na powierzchni banknotów i monet mogą znajdować się wirusy i bakterie. W miarę możliwości należyunikać płatności gotówką, korzystać z kart płatniczych i bankowości elektronicznej.

4. Unikanie dotykania oczu, nosa i ust

Mało kto ma świadomość, że w czasie jednej godziny człowiek dotyka twarzy kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt razy.W tym samym czasie dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dlatego dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami zwiększa ryzyko zakażenia.

5. Regularne mycie lub dezynfekcja powierzchni

Wszystkie miejsca, z których często korzystają ludzie, powinny być starannie dezynfekowane.Najczęściej dotykanymi przedmiotami są:

  • biurka,
  • lady,
  • stoły,
  • klamki,
  • włączniki światła,
  • poręcze.

Ich powierzchnie muszą być regularnie przecierane wodą z detergentem lub środkiem dezynfekcyjnym.

6. Regularne dezynfekowanie telefonu

Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje.

Należy regularnie dezynfekować swój telefon komórkowy.Możesz to robić na przykład wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym.

Warto pamiętać też, aby nie używać telefonu podczas spożywania posiłków, a nawet nie kłaść go na stole, blatach kuchennych, gdzie przygotowywane jest jedzenie.

7. Zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy

Należy zachować co najmniej dwa metry odległości od osoby, z którą prowadzi się rozmowę twarzą w twarz, zwłaszcza gdy kaszle, kicha lub ma gorączkę.

8. Przestrzeganie zasadchrony podczas kichania i kaszlu

Podczas kaszlu i kichania należy zakrywać usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką. Po kaszlu jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów.

9. Zdrowe odżywianie i nawadnianie organizmu

Ochrona przed koronawirusem to także dbanie o to, żeby organizm sprawnie funkcjonował i miał silny układ odpornościowy. Dlatego tak ważne jest, żeby w czasie epidemii zdrowo się odżywiać i stosować zrównoważoną dietę.

Należy unikać wysoko przetworzonej żywności, a także pamiętać o codziennym jedzeniu minimum pięciu porcji warzyw i owoców. Konieczne jest odpowiednienawadnianie organizmu - około dwa litry płynów dziennie (najlepiej wody).

Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa.

10. Korzystanie ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie

Niepokój to naturalny odruch w przypadku występowania nowego zagrożenia zdrowotnego. Dlatego należy korzystać ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych, m.in. gis.gov.pl i gov.pl/koronawirus. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem.

Źródło:

https://gis.gov.pl/[data dostępu:28.04.2020]

Zalecenia postępowania w zakażeniach SARS-CoV-2 Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych wersja 24-03-2020 (autorzy: Robert Flisiak, Andrzej Horban, Jerzy Jaroszewicz, Dorota Kozielewicz, Małgorzata Pawłowska, Miłosz Parczewski, Anna Piekarska, Krzysztof Tomasiewicz, Dorota Zarębska-Michaluk).

prev poprzedninastępny next

Organizatorzy

Partnerzy